Forside | Kontakt | Hækklipning

Hækklipning

kr. 1.500,00

  • Hvor mange sider skal der arbejdes på?

    Hvor lang er din hæk i m?

    Hvor lang er din hæk i m?

    Hvor lang er din hæk i m?

Klipning af hæk, hæksnitning eller beskæring af hække. Udføres i Jylland, på Sjælland og Fyn.
Har du brug for nedskæring af hækken fordi den er blevet for høj eller for bred så kan du få hækken klippet næsten når det passer dig.
Trænger hækken til at blive trimmet eller formet så du har en flot hæk? Det kan være en fordel at forme hækken for at holde hækken sund og funktionel.

Hvis din hæk er rigtig høj så er det ikke noget problem, for AC Stub har egne lifte og maskiner til at udføre arbejdet korrekt.

Hækklipning

Når en hæk skal holdes pæn og sund så er det vigtigt at du sørger for at give den en hækklipning om foråret og en hæk klipning om efteråret. Sørg for at der fjernes grene der er døde, beskadiget eller syge i løbet af året, både sommer og vinter. Hvis de usunde grene fjernes, kan hækken fokusere på de sunde grene. Herefter vil de sunde grene blive tykkere og der vil komme flere blade på grenene, dermed bliver din hæk tæt og flot. Når hækken er tæt, så kan du få stor glæde af den hvis du har brug for afskærmning mod vinden og den kan bruges til vindbeskyttelse, og ikke kun som levende hegn.

Klipning af hæk, hæksnitning eller beskæring af hække.

Det bedste for din hæk er at den bliver klippet om foråret når den er vågnet op og begyndt at sætte nye topskud. Hvis du bestiller hæksnitning der, så vil din hæk sætte endnu flere små skud der hvor du har fået snittet hækken. Det gør at din forårshæk bliver tæt og ugennemsigtig i løber af sommeren. Det anbefales at denne klipning sker før fuglene bygger reder så du ikke forstyrrer udrugningen.

Når de små fugleunger er fløjet fra reden, så anbefales det at du klipper din hæk igen i slutningen af juli, august / september inden hækken går i hi. Når du klipper din hæk på det tidspunkt så får du trimmet hækken og fjernet alle de nye lange tynde grene som er skudt i vejret i løbet at sommeren. Så hæksnitning i foråret og hækklipning i efteråret.

AC stub tilbyder følgende former for klipning og hæksnitning, af din hæk.

  • Den almindelige firkantede eller rektangulær form. Her får du om foråret en hæksnitning og den bør klippes om efteråret. Den almindelige firkantede sørger for at hækken står med lige sider og flad top. Det er en fordel at bruge denne form hvis du ønsker en formel hæk. Den giver et ryddeligt og struktureret udseende. Denne hækform er også praktisk når du ønsker en hæk der fungerer som afskærmning eller hvis du vil have en grøn ”væg”
  • Trapezformet også kaldet ”A-form” hæk, denne kan også omtales som kegleform eller konisk form. Denne hæk er klippet bredere i bunden og bliver mere smal i toppen. Det er en god form hvis du vil sikre at hele hækken får sollys. Dette fremmer væksten både i toppen og i bunden. Dette anbefales hvis du har en hæk der har tendens til at blive tynd i bunden.
  • Blød bue i toppen også kaldet ”Buet form”. Siderne klippes lige op og toppen klippes i en blød rundet form. Denne type hæk giver din have en venligere atmosfære, det ser mere naturligt ud og udstråler en blødere æstetik.

Når du vælger hvilken form din hæk skal have så er det vigtigt at du overvejer hvad din hæk skal signalere og hvilke planter din hæk består af. Du bør også se på hvad formål hækken skal have og hvilke vækstforhold du giver hækken. Nogle hæktyper er bedre egnet til specifikke former for hækklipning end andre hæktyper. Ligeledes skal du overveje hvor tit du vil have din hæk klippet. Måske vil du heller have en hæksnitning, så den kommer til at stå tæt og flot. Dette har betydning for hvilken hæk form du bestiller.

Regler om hæk der står i naboskel

Det er vigtigt at sætte sig ind i de lokale regler og love omkring hegn og hække i skel.
Når en hæk står i skellet mellem to grunde, er der en del juridiske og praktiske overvejelser du skal være opmærksom på i forhold til hækklipning.

I Danmark regulerer hegnsloven forholdene omkring hegn og hække mellem naboejendomme. Det kan være en god ide at rådføre sig med en advokat, hvis du og din nabo bliver uenige eller er i tvivl om reglerne. Reglerne kan være forskellige alt efter hvilken type grund du har, eller alt efter hvad lokalplanen siger. Der er i nogle tilfælde nedskrevet og tinglyst særaftaler mellem naboerne. Det er ofte hvis dit skel ligger op til offentlig jord.

Først og fremmest så skal du finde ud af om hækken står lige midt i skellet, eller på din eller naboens grund.

Det vil sige.

  • Er hækken plantet så både du og naboen har hækkens stamme på jeres begge side. Hvis den er, så har i fælles ansvar og forpligtelse til at sørge for hækklipning. I skal hver især klippe og vedligeholde hækken på hver jeres side og i toppen. Hvis i bestiller AC Stub, til at klippe hækken på begge sider og foroven så bør i også betale hver jeres andel. Dette skal i være enige om inden i bestiller klipningen. Ligeledes bør i som naboer være enige om hvornår vedligeholdelsesarbejdet med hækken skal udføres. Det er vigtigt at i er enige om hvornår og hvordan hækken skal beskæres.
  • Hvis hækken står inde på din eller naboens grund så er det den ene af jer der har ansvaret for den årlige hækklipning. Det vil sige at hvis din nabo har plantet en hæk inde på sin grund så har naboen pligt til at vedligeholde hækken. Faktisk har du krav på at hækken klippes og vedligeholdes inde på din side, så den ikke vokser ind på din grund.
  • Du kan sagtens vælge at plante en hæk på din grund, bare husk at du så også er forpligtet til at klippe den del af hækken der vender ind mod din nabo.

Regler for højde og bredde på hæk.

Ofte så står der i lokalplanen hvor høj eller hvor bred en hæk må være. Nogle steder er der også beskrevet hvilken type hæk der skal plantes. I få tilfælde står der endda hvilke planter en hæk skal bestå af. Det er ofte hvis din hæk grænser op til offentlig vej, fællesområder eller stier. Hvis du lige har købt grunden, så er det en god ide at undersøge kommunens bestemmelser. Så er du sikker på at din hæk overholder de lokale regler før og efter hækklipning.

Ofte vil naboen sætte pris på at din hæk er mindre end de 180 cm som er lovligt.

Offentlig fortov regler.

Hvis din hæk støder ud mod et offentligt fortov, så har du pligt til at holde fortovet fri for din hæk. Faktisk må din hæk ikke gå ud over fliserne da der skal være plads til kørestolsbrugere eller en barnevogn kan passere uden besvær eller at de skal gå ud på gaden.
Reglerne kan varierer fra by til by så det er en god ide at du tjekker med din kommune.

Offentlig vej regler

Er du så heldig at der ikke er et fortov uden for din hæk, men en vej, så kan der også være regler der skal overholdes. En regel er fast uanset hvilken kommune du bor i, du skal regelmæssigt beskærer og klippe din hæk, hele året. Så er der regler om hvor tæt på vejen hækken må stå. Det handler ofte om hvor godt udsynet er når bilerne kommer kørende eller andre biler skal ud fra en sidevej. Her er det vigtigt at du undersøger hvad der gælder for din matrikel. Nogle hække må ikke være over 1 meter, for at sikre udsynet for de biler der skal køre ud fra en sidevej.

Hvis du gerne vil have en høj hæk ud til vejen, så kan det være en ide at overveje om du skal have en højere hæk plantet inde på din grund så du senere kan fjerne den yderste hæk eller skære den ned så bilerne kan se hen over den. Hvis du har brug for vejledning omkring dette, kan Christian guide dig i retning af den bedste løsning for netop din hækklipning.

Når hækken er klippet, skal du vedligeholde din hæk så du giver den de bedste vilkår for at vokse og holde sig sund og frodig.

Efter hæksnitning er det første du skal gøre, at give din hæk vand. Du har lige fjernet en masse friske skud og grene fra hækken og nu vil hækken helt naturligt gå i gang med at formere sig. Til dette skal den bruge vand, masser af vand. Hvis du glemmer at vande hækken efter hækklipning så kan hækken blive stresset og miste energien og dermed være lang tid om at sætte nye skud og blade. Hvis det sker, så bliver din hæk ikke så tæt og flot som du drømmer om.

Det kan være en rigtig god ide at etablere nogle jordspyd til vanding af hækken. Når du sørger for at vandet kommer godt ned i jorden så opfordres rødderne til at søge dybere ned og hente vand. Det er med til at gøre din hæk mere modstandsdygtig over for den stigende varme der er i Danmark. Hvis du kun vander i overfladen af jorden under hækken så opfordre du rødderne til at søge op af og hente vandet lige under jordoverfladen. Det er ikke godt. Solen varmer jorden op og vandet fordamper meget hurtigere når jorden er varm. Selv om du tror jorden bliver våd, så er det ofte kun få centimeter nede at der bliver vådt.

Er godt tip er at grave nogle plastik rør eller slanger ned i jorden tæt på hækkens rødder og vande derned.

Gødning af en nyklippet hæk, får din hæk til at blive tæt og flot.

Det kan være et stort plus at gøde din hæk lige efter den er blevet klippet. Hvis din hæk er tæt og kræver meget energi for at vokse, så giv den en god gang gødning efter hækklipning.

Først bør du gøde din hæk både forår og sidst på sommeren. Det er vigtigt at du ikke gøder din hæk sidst på efteråret, da det kan få hækken til at sætte nye skud som bliver ødelagt af frosten. Hvis det sker så sætter du hækkens udvikling bagud i forhold til foråret, hvor den gerne skulle være klar til at vokse. Du kan med fordel vælge en gødning der frigives langsomt så du ikke ”brænder” hækken af.

Vælg ligeledes en balanceret gødning der passer til hækkens specifikke behov

Jorden omkring din hæk skal være god efter hækklipning.

Når du skal pleje din hæk efter hækklipning så er det en god idé at kigge på flere ting. Vokser der græs under din hæk så skal du have det fjernet. Det tager energi fra din hæk så væk med græsset under hækken. Er jorden omkring hækken er hård og leret eller om den er let og vel drænet. Hvis jorden er hård og leret, så har hækken dårlige vilkår for at vokse optimalt. Men hvis du derimod sørger for en vel drænet og let jord så kan hækken udvikle sig og vokse sig lige så flot som du ønsker dig. Hvis jorden er let og vandet nemt kan trænge ned i den så får din hæk lange rødder der vokser ned af.

Du kan overveje at lægge et lag frisk organisk muld omkring bunden, efter du har udført hækklipning, hvert år. Dette hjælper med at bevarer jordfugtigheden under hækken. Det reducerer ligeledes ukrudtsvækst og tilføjer løbende næringsstoffer til jorden.

Undgå en ranglet, tynd og gennemsigtig hæk.

Hvis du vil fremme en tæt vækst og forhindre en ranglet og tynd hæk så er trimning af hækken vejen frem. Trimning og hækklipning er en vigtig del af vedligeholdelsen i din have. Du bør prioritere klipningen højt, da du ellers kan stå med en hæk der er vokset fra dig. Ved at klippe din hæk regelmæssigt så holder du hækken i form. Den regelmæssige pleje vil meget hurtig vise sig i form af en tæt og flot hæk.

Et ekstra plus for dig når du får trimmet hækken ofte, er at du kan se om din hæk er fyldt med skadedyr eller sygdomme. Det gør at du får sat ind med skadedyrsbekæmpelse eller sygdomspleje, det gør kan du forhindre større problemer og din hæk bliver flot.

Derfor skal du vælge AC Stub

AC Schjødtesminde landsdækkende Stub og rodfræsning
Jesper Nielsen
Jesper Nielsen7500 Holstebro
Læs mere
Fik et tilbud på at få klippet min totalt forvokset hæk. Han kom på den dag som var aftalt. Christian skrev 30 min før han kom det var så fedt. Klippede hækken ned og på begge sider og i toppen. Vi valgte selv at stå for at fjerne afklippet. Hækken blev klippet snor lige og alt var som aftalt.

AC Stub anbefaler at du får klippet hæk om foråret.

Det bedste for din hæk er at den bliver klippet om foråret når den er vågnet op og begyndt at sætte nye topskud. Hvis du bestiller hæksnitning der så vil din hæk sætte endnu flere små skud der inde hvor du har fået snittet hækken.